We wtorek 2 czerwca dzieci z wielką radością wybrały się na wycieczkę do piekarni. Celem wyprawy było zwiedzenie piekarni od „środka”, poznanie zawodu piekarza, zapoznanie się z etapami wypieku pieczywa, jak również poznanie produktów do wyrobu pieczywa. Dzieci utrwaliły nazwy różnego rodzaju pieczywa oraz maszyny, które pomagają w pracy piekarzowi. Pracownicy piekarni pokazywali wybrane etapy pracy na drodze do powstania chleba, m. in. przesiewanie mąki, formowanie bochenków, umieszczanie ich w specjalnym pomieszczeniu zwanym „garownią”. W programie wycieczki dzieci zobaczyły etap ozdabiania czekoladą słodkich muszelek, lukrowania babek przed odwiezieniem ich do sklepów.
W piekarni wszystko było ciekawe: ogromne misy na ciasto, wózki
z chlebem i wielkie łopaty do wysadzania pieczywa. Duże wrażenie wywarł na przedszkolakach ogromny piec chlebowy, który miał wiele poziomych drzwiczek. Dzieci dowiedziały się też w jakiej temperaturze pieczony jest chleb.
Słodką przyjemność sprawiło dzieciom delektowanie się świeżo upieczonymi w piekarni pysznymi ciastkami ptysiowymi, które „Pszczółki” otrzymały od właściciela – pana Bernarda Łabicha.
Serdecznie dziękujemy właścicielowi oraz wszystkim pracownikom piekarni za okazaną gościnność i bardzo miłą atmosferę.
Dziękujemy pani Ewie Bąk, mamie Bartka, która wspomogła nas w realizacji wycieczki do piekarni oraz pani kierownik WTZ za udostępnienie busa.
{gallery}galeria/piekarnia{/gallery}